Нд. Вер 27th, 2020

5 й день 2016 р перед Різдвом Христовим Відновлення Здоров’я Людини 5

Поділіться записом

Оскільки навколо – молдавські, румунські, болгарські села – кулінарні традиції в Садовому змішались. Баба Варка готує вертуту з бринзою (печене листкове тісто з начинкою), плачинди (великий круглий пиріжок з найрізноманітнішими начинками) і мамалигу (каша з вареного в окропі кукурудзяного борошна). Жінка розказує, що раніше кожен двір робив власне вино, але не на продаж:
«Коло хати весь город у виноградові – Зайбер, Тисячний, Білий. Люди надушували бочку, дві чи п’ять бочок, та понятія не мали цукру туди класти. Вони літом молотять, сіють, а зима – тільки в гості ходять. Потихеньку випивали», – розказує бабця. Навколо Садового – заповідний скіфський степ, лиман і екологічно чисті виноградники. І цю відрізаність від світу, баба Варка не вважає недоліком, а навпаки – чи не найбільшою перевагою Садового. Своє село вона називає земним раєм.

Залишити відповідь